4 Şubat 2014 Salı

ALİAĞA'NIN "TURGUT AĞABEY"İ

Deneyimli Gazeteci Ünal Tümin Yazdı:

ALİAĞA'NIN "TURGUT AĞABEY"İ
Ismarlama yazıyı sevmem; ama kalitesine, kişiliğine ve de çevresine verdiği hizmetleri "hassas terazide" tarttıktan sonra, inandığım kişi ve kişiler için kalemimi rahat oynatırım. Hatta bundan "keyif"bile alırım. Lafı evirip çevirmeye gerek yok; bugün yazacağım kişi, bu kriterlerime uyan 3-5 dost isimden biri olan Aliağa' nın sevgili Belediye Başkanı Ömer Turgut Oğuz ' dan başkası değil...

Ömer Turgut Oğuz 2009 Mahalli Seçimlerinde İktidar Partisi AK Parti' nin %34.93 ( 10.566) oyuna karşı CHP' nin % 49.47 (14.965) oy alarak Türkiye' nin petrokenti olan 50 binin üzerinde nüfuslu Aliağa' nın  "Şehr-Ül Emin"  sıfatıyla anılan
Belediye Başkanı olmuştu...
Aslında Aliğa' da daha önceleri yine aynı makamın hakkını layıkıyla veren bu hizmetlerine karşılık İzmir Milletvekili olarak TBMM ' ne törenle uğurladığımız bir başka dostum Hakkı Ülkü vardı. Hakkı Ülkü' nün boşluğunu AK Partili Başkan Kaya ile pek doldurulmadığı gibi, hep "Hakkı Ülkü" modeli aranıp durdu. Sanırım Ömer Turgut Oğuz "aranan kan" olarak tam beş yıldır  Aliağa' da 7'den 70'e herkesin "Turgut Ağabey"i, olmayı başardı.

Bakın ben Onu Belediye Başkanlığı dolayısı ile değil, ondan çok öncesinden sosyal yönü güçlü, İstanbul ve Karadeniz illerinden göç alan hemşeri derneklerinin ve de Petkim' in yan ürünlerini plastik sektörüne sunarken ciddi bir işadamı olarak tanımıştım. Yolum ne zaman İzmir' in kuzey aksına doğru düşse ,Aliğa' ya Ona bir "merhaba" demek ve bir "acı kahvesini" yudumlamak için uğrardım.

Kimlik bilgilerinde hernekadar doğum yeri "İstanbul" diye yazıyorsa da Onun Karadeniz kökenli olduğu, İstanbul' da yüksek öğrenimini gördüğü bu sırada İstanbul' un sanat çevreleri ile haşır neşir olurken"Tiyatro" ya merak sardığını, "sahne tozunu" bile yuttuğunu çok iyi biliyorum. O zaman ki gazetemde bu tarafını çokça yazmıştım. Nitekim bir "kemence sesi" duysa, ne zaman "horon" çekenleri görse hemen aralarına dalan değerli dostum işte Karadeniz kökenliliği, İstanbul'da gençliğini geçirdiğini, İstanbul nezaket ve de İzmir' in' in Batıya açılan penceresinden esen demokrasi rüzgarlarını fazlası ile aldığını sıkça konuşmuş, bunları hep yazmıştım. Bu arada bir kaza sırasında kaybettiği oğlu Alp Oğuzadına İstiklal Caddesi üzerinde yaptırdığı Lise ile Aliağalılar kadar benim de kalbimde taht kurmuştu...Nitekim bunu en iyi bilenlerden birisi de Aliağalı gazeteci-sosyolog kardeşim Ali Osman Karatekin'dir...
Aliağa böyle bir Başkanla son 5 yılı yaşamanın mutluluğunu ne kadar yaşıyorsa, Başkan Ömer Turgut Oğuz da böyle sosyolog bir basın danışmanına sahip olmanın rahatlığını sürdüğünü de gözlemledim. 

Şimdi 30 Mart 2014 için seçim takvimi süratle işliyor. İşte bu açıdan "kenti geleceğe hazırladığını"her vesiyle ifade eden Belediye Başkanı Ömer Turgut Oğuz, Aliağalılar' ın "Turgut Aağabeyi" olarak seçim sloganını belirleyerek şöyle diyor:
"Aliağa'da Projeler tamam,  Hizmete Devam… "

* *  *
Ali Osman Karatekin kardeşimden , sevgili dostum Ömer Turgut Oğuz' un dosyasını istedim.  Bakın gelen notlar satırbaşları ile nasıl sıralanmış:
 
*Ömer Turgut OĞUZ, Aliağa'da sorumluluk ve birlik beraberliğin simgesi olan, halkın güven duyduğu bir belediye başkanı… 

* Aliağalılar onu ailelerinden biri gibi seviyor, "Turgut Ağabey" olarak hitap ediyor.  

* Yolsuzluklarla, usulsüzlüklerle asla anılmadı.  

* 2009'dan bu yana geçen 5 yıllık sürede Aliağa'nın kronikleşmiş ve yeni ihtiyaçlarla ortaya çıkan sorunları bir bir çözdü.  

* 5 yıl boyunca kentte sayısız yatırım ve proje gerçekleştirdi. 

* Şehr-Ül Emin, yani şehrin emin, güvenilir kişisi.. Bugünün Belediye Başkanı.. Ömer Turgut Oğuz, ömrü boyunca halkın güvenini kazanarak "Şehr-Ül Emin" sıfatını hak etti. Başkanlık döneminde bu güven hiç azalmadı. Başkanlıktaki 5. Yılında yapılan kamuoyu araştırmalarında çıkan halkın ona güveninin yüksekliği, Başkanlıktaki şaibe ve dedikodudan uzak, hizmet odaklı ve saygın kişiliğinin halktaki yansıması olarak görülüyor. 

* Başkanlığından önce de hayatını hayır işlerine vakfeden, kimseyi kapısından çevirmeyen Ömer Turgut Oğuz, 5 yıllık başkanlığında da bunu sürdürdü. Başkanlık makamının kapısı hiç kapanmadı.  

* Görevi boyunca Toplumun tüm kesimleriyle kucaklaştı, içiçe oldu. Aliağalılar, Onu kah bir Camii'de, Kah bir Cemevi'nde, kah bir düğünde, kah bir cenazede gördü. Sert ideolojik duruştan uzak, toplumun tüm kesimlerine el uzatan, sıcaklığını ve hizmetini ulaştıran bir başkan oldu. 

* Hayatı boyunca eğitime çok büyük önem verdi. Başkanlığından önce Okul yaptırdı. Başkanlığı döneminde ekonomik durumu yetersiz, dersaneye gidemeyen öğrencilere yönelik Belediye gençlik ve Eğitim Merkezi'ni (ALBEM) kurdu. "Eğitime fırsat eşitliği getirdik" sloganıyla 2 yıldır yüzlerce öğrenci ücretsiz eğitim görüyor.  

* Cumhuriyetin kuruluş değerlerine bağlı kuşaklar yetiştirmenin çok küçükten kazanıldığının önemini bilerek Okul Öncesi eğitim kurumları kurdu. Yaptığı çalışmalar UNİCEF tarafından örnek gösterildi.  

*  Esnafa, ticaret erbabına her zaman sahip çıktı. Görevi boyunca Zincir AVM'lerin kurulmasına izin vermedi. 600 esnafın bulunduğu Sanayi Sitesi'nin 11 yıllık yol ve altyapı çilesini sona erdirdi. Kentteki esnafı sıkıntıya sokacak hiçbir girişime müsaade etmedi.  

* Sosyal Yardımlaşma ve dayanışmaya önem verdi. 2009'da kurduğu "Sosyal Market" toplumsal dayanışmada bir çok Belediyeye "Model Proje" oldu. 

* Aliağa'nın yıllardır unutulmuş Cadde ve Sokaklarını yazın tozdan, kışın çamurdan kurtardı.  

* Aliağa'yı dünyaya tanıttı. Kardeş ülke Bosna Hersek'in Kakanj Belediyesi ile kardeş kent ilişkisi başlattı. "Özgür Dünya Çocukları Şenliği"ni 4 yıldır düzenleyerek dünyanın Aliağa'yı tanımasını sağladı. 

* "Çok Amaçlı Sosyal Kompleks", "Cep Sineması", "Yeni Mahalle Düğün Salonu" gibi projeleriyle Aliağa'nın sosyal yaşamını renklendirdi. 7 gün, 24 saat yaşayan bir Aliağa için öngördüğü projelerini hayata geçirdi. 

* Aliağa belediye Başkanı Ömer Turgut Oğuz; 5 yıl boyunca Şeffaf, hesap veren, insan odaklı bir yerel yönetim anlayışıyla hizmet üretti. 

* Aliağa'da yaşayanların "Turgut Ağabey"i, Başkan Ömer Turgut Oğuz, Aliağa halkının güveni ve gönül desteğiyle 5 yıl boyunca hizmet verdi.  

* "Projeler Tamam, Hizmete Devam" diyen Başkan Ömer Turgut Oğuz, Aliağa'yı yarınlara taşıyacak yepyeni projelerle Aliağa'yı Türkiye'nin aydınlık yüzü bir kente dönüştürmek için çalışmalarını aynı inanç ve kararlılıkla sürdürüyor.
* * *
SONUÇ:
Eh benim yazıma başlarken sarfettiğim sözlerde sanırım bir "yamukluk" yok!
Öyle ise Aliağalılar neden Ona 5yıl daha  güvenerek ve de gönül rahatlığı ile oy vermesinler!
Haydi hayırlısı...


Yazının orijinal linki:  http://izmirport.com.tr/?column&c=2483