28 Temmuz 2012 Cumartesi

Efsanevi Basketbolcu Birtan SAKA Kimdir?

Birtan SAKA
Aliağa Petkim Basketbol Takımı Genel Menajeri

Birtan Saka, 1963 Aliağa Doğumludur. Basketbola 1977 yılında Karşıyaka Yıldız takımında başladı. Yıldız ve Genç takımlarda oynadı. 1979-80 sezonunda, daha 17 yaşındayken Profesyonel olarak Karşıyaka A takımı kadrosuna girdi. 

Karşıyaka'da yıldız ve genç takımlarda çok sayıda başarıya imza attı. KSK'de 1.Lig, Cumhurbaşkanlığı kupalarını aldı. 2.Lig ve 3.Lig şampiyonlukları yaşadı. 1986-1987 sezonunda Pınar Karşıyaka forması ile tarihinin en büyük başarısını elde ederek play off finalinde Galatasaray'ı yenerek Türkiye Ligi şampiyonluğunu ve Beşiktaş'ı yenerek Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı kazanan kadroda yer aldı. 

Pınar Karşıyaka, 1986/1987 sezonunda kurduğu kadrodaki Birtan Saka, Nihat Mala, Cihangir Başaran, Suat Olca gibi genç Türk oyuncular ve iki ABD'li Wiley ve Davis gibi oyuncularla Türk Basketboluna iz bırakan efsanevi kadrosuyla halen hatırlanmaktadır. Birtan Saka, Profesyonel Basketbol yaşamında Milli takımlarda forma giydi. Faal Basketbol oyuncusu yaşamını 1993 yılında Vestel'de tamamladı. 

Birtan Saka hakkında Ekşi Sözlük'te yer alan şu ifadeler dikkat çekicidir; 
"karşıyaka'nın efsanevi şampiyon kadrosunun bir tanecik Birtan'ı. Güzel insan ağır işçi... Birtan Saka yıllar yılı Türkiye birinci liginde oynamış asla skorer olmayan, ancak iyi savunmacı ve doğru adamı doğru anda topla buluşturabilen iyi bir playmaker'dı. Gerçek bir playmaker'dı. O dönemin Karşıyaka'daki Suat Olca, Cihangir ve Murat gibi Türk oyuncuları daha sonraki yıllarda İzmir dışında asla başarılı olamadılarsa, sebebi kendilerine doğru anda doğru pası verebilecek Birtan Saka gibi bir Guard bulamadıklarındandır."  

Birtan Saka, Aliağa'da Basketbol Sporunu tanıtan, sevdiren ve kurumsallaştıran bir isim olarak tanınmaktadır. Birtan Saka'nın girişimleriyle 2003 yılında Aliağa'da Kapalı Spor Salonunun kurulmasıyla birlikte Aliağa Gençlik ve Spor Kulübü bünyesinde büyük hedefleri olan bir Basketbol takımı kurma çalışmaları başlatıldı. 

Birtan Saka'nın çabalarıyla, 50 bin TL gibi sembolik bir bütçeyle kuruldu. "Aliağa Basketbol" takımı, 2003 yılında ilk kez Bölgesel ligde yer aldı. Başarılı bir sezon geçiren takım, daha ilk yılında TBL2'ye çıktı. Türkiye 2. Basketbol Ligi'nde (TBL2) 2 yıl oynayan takım, 2007-2008 sezonu sonunda büyük bir başarıya imza atarak BEKO Basketbol Ligine yükseldi.

Birtan Saka, kuruluşundan bu yana Basketbol takımında Genel Menajerlik görevini sürdürmektedir.