14 Ocak 2012 Cumartesi

ALİAĞA BELEDİYESİ ÖNÜNDEKİ EYLEME SERT ELEŞTİRİ

ALİAĞA BELEDİYESİ ÖNÜNDEKİ EYLEME SERT ELEŞTİRİ 

İZMİR KENT KONSEYLERİ BİRLİĞİ DÖNEM SÖZCÜSÜ VE ALİAĞA KENT KONSEYİ BAŞKANI YAKUP ÖZTÜRK, "ALİAĞA BELEDİYESİ ÖNÜNDE YAPILAN FEVRİ EYLEMLE BİR İLGİMİZ YOK" 

İZMİR KENT KONSEYLERİ BİRLİĞİ DÖNEM SÖZCÜSÜ VE ALİAĞA KENT KONSEYİ BAŞKANI YAKUP ÖZTÜRK, ALİAĞA BELEDİYESİ ÖNÜNE SİYAH ÇELENK BIRAKILMASI EYLEMİNİ DESTEKLEMEDİĞİNİ AÇIKLAYARAK, "TERMİK SANTRALE KARŞI HUKUKİ MÜCADELEYE DESTEK VEREN BİR BELEDİYEYE SİYAH ÇELENK KOYUP EYLEM YAPMAYI TASVİP ETMEDİK" 

FOTOĞRAFLI 

(14.01.2012) İzmir'n Aliağa ilçesinde İzdemir Enerji Elektrik Üretim A.Ş. tarafından kurulmak istenen termik santrale "başvuru dosyasında eksik olmadığından" inşaat ruhsatı veren Aliağa Belediyesi önünde önceki gün bazı örgütler tarafından yapılan siyah çelenk bırakma eylemi, termik santrale karşı mücadele eden çevreci platformlarda çatlak yarattı. 

ÖZTÜRK'ÜN AÇIKLAMALARI DAMGA VURDU

Daha önce katılacağını bildiren çok sayıda sivil toplum örgütü, meslek odaları, belediye başkanları ve Kent Konseylerinin, önceki gün Aliağa Belediyesi önünde gerçekleşen Basın açıklaması ve siyah çelenk bırakma eylemine katılmaması şok etkisi yaratırken, İzmir Kent Konseyleri Birliği dönem sözcüsü ve Aliağa Kent Konseyi başkanı Yakup Öztürk'ün açıklamaları gündeme damgasını vurdu.

İZMİR KENT KONSEYLERİ BİRLİĞİ EYLEMİ DESTEKLEMEDİ

İzmir kent konseyleri birliği dönem sözcüsü ve Aliağa kent konseyi başkanı Yakup Öztürk, Aliağa belediyesi önüne siyah çelenk bırakılması eylemini desteklemediğini açıklayarak, "Aliağa belediyesi önüne siyah çelenk bırakma eyleminin Bakırçay Belediyeler Birliği ve İzmir Kent Konseyleri Birliği ile herhangi bir ilgisi yok. Başından itibaren, termik santrale karşı hukuki mücadeleye çok açık destek veren bir belediyeye siyah çelenk koyup eylem yapmayı asla tasvip etmedik" dedi. 

TÜM DAVALARA DESTEK OLACAĞINI SÖYLEYEN BİR BELEDİYE BAŞKANINA SİYAH ÇELENK KOYMAK DOĞRU DEĞİL

Öztürk, yaptığı açıklamada, Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz'un yıllardır çevreci hareketin içinde yer aldığını anımsatarak, "Aliağa belediye başkanı Turgut Oğuz, Santrala inşaat ruhsatı verilmesi öncesi ve sonrasında yaptığı tüm açıklamalarda açılacak davalara tam destek verdiğini, bu davalara imza da vereceğini söylemektedir. Kamuoyuna sürekli çevrecilerin her türlü yasal eylemine destek vereceğini, açılacak tüm davalara destek olacağını söyleyen Bir belediye başkanına siyah çelenk koymak doğru değil. Termik santrali engellemek için bir eylem planımız var. Termik santral kurulmasına engel olmak için yapılacak eylem hazırlıklarının içinde Aliağa belediye başkanı Turgut Oğuz da var. Termik santraller ile ilgili mücadelemizi kısırlaştırmamak için eyleme katılmadık. Haklı olduğumuz bir konuda haksız durma düşmekten başa bir işe yaramayan bu tür fevri eylemeleri desteklemedik, bundan sonra da desteklemeyeceğiz" dedi. 

EYLEMİ FOÇEP TEKLİF ETTİ, TOPLANTIDA TÜM ÜYELER TARAFINDAN REDDEDİLDİ.

İzmir kent konseyleri birliği dönem sözcüsü ve Aliağa kent konseyi başkanı Yakup Öztürk,  Termik santrale karşı mücadele yol haritasının belirlendiği son toplantıda, FOÇEP tarafından Aliağa Belediyesi önüne siyah çelenk konulması önerisinin getirildiğini ancak bu önerinin Bakırçay Belediyeler Birliği başkanı Osman Özgüven'in başkanlığını yürüttüğü toplantıda tüm üyeler tarafından reddedildiğini söyledi. 

EN KOLAY YOLU SEÇTİLER

Öztürk, "Eylem planının ilk aşaması olan belediye başkanları ve kent Konseyleri başkanları toplanmadan, FOÇEP EGEÇEP, PETROL İŞ, Aliağa Demokrasi ve Emek Platformu bileşenleri bilgimiz ve onayımız dışında çelenk koyma eylemi gerçekleştirdiler. Bu süreçte olabilecek en kolay yolu seçip Aliağa belediyesi önüne siyah çelenk bıraktılar. Biz bunu asla tasvip etmediğimizi deklare ettik. Bakırçay Belediyeler Birliği üyeleri ve Kent Konseyleri Birliği eyleme katılmadı" dedi. 

EYLEM, CILIZ BİR KALABALIK OLARAK KALDI

İzmir Kent Konseyleri Birliği dönem başkanı Yakup Öztürk, termik santrale karşı mücadelede halkın bilinçlendirilmesi sürecinin önemine işaret ederek, "Bu tür eylemler halkı bilinçlendirmeden yapıldığında cılız kalabalıklar olarak kalır. Halkı bilinçlendikten sonra ortak eylem kararı ile yapılacak her eylem ses getirir. Önceki gün yapılan eylem bizim endişelerimizde ne kadar haklı olduğumuzu gösterdi" dedi.