30 Ocak 2012 Pazartesi

CAMİİ RESTORASYONU TAMAMLANIYOR

ALİAĞA BELEDİYESİ TARAFINDAN CAMİİ RESTORASYONUNDA TUVALETLERİN YERİ İLE İLGİLİ YAPILAN DEĞİŞİKLİK, VATANDAŞLAR TARAFINDAN MEMNUNİYETLE KARŞILANDI

VATANDAŞ İSTEDİ, ALİAĞA BELEDİYESİ GİRİŞİMDE BULUNDU, SİT KURULU ONAY VERDİ. ALİAĞA MERKEZ CAMİİ RESTORASYONU’NDAKİ TUVALETLERİN YERİ SORUNUNA ÇÖZÜM BULUNDU.

ALİAĞA- İZMİR (30.01.2012)-  Aliağa kent merkezi’nde yer alan ve ilçenin en eski yapısı olarak bilinen Merkez Camii restorasyonunda sona gelindi. 1. Derece kültür varlığı olduğu için titizlikle yürütülen çalışmaların Şubat ayı sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. 

Aliağa Belediyesi, 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun izni ve denetiminde restorasyon çalışmaları devam eden Merkez Camii projesinde, vatandaşların isteği üzerine revizyon yaptırdı.  Vatandaşların sesine kulak veren Belediye, Camideki tuvaletlerin yeri doğu yönünden kuzey batı yönüne alan revize proje çizdi. Çizilen proje SİT kurulunun onayına sunuldu. Vatandaşların da çok istediği değişiklik, Aliağa Belediyesi’nin ısrarlı girişimleri sonucu SİT kurulu tarafından kabul edildi. Projede yapılan değişikliğin ardından camii tuvaletlerinin yapımına başlandı. Restorasyon çalışmaları, şubat ayı sonunda tamamlanarak, Camii ibadete açılacak. 

CAMİİ RESTORASYONUNDA SONA GELİNDİ
Mülkiyeti Aliağa Belediyesi’nde olan Cami’de restorasyon çalışmaları, korunması gereken kültür varlığı olarak tescillenmesi nedeniyle Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulu'nun gözetiminde gerçekleşiyor. Bu güne kadar geçen sürede camiinin çatısı yenilendi, kapı ve pencereleri ile iş ve dış duvarların yanı sıra bahçe duvarına kadar her köşesi elden geçirildi, minaresi onarıldı ve çevre düzenlenmesinde sona gelindi. Vatandaşların projede değişiklik önerisi üzerine Aliağa Belediyesi SİT Kurulu’na revize proje gönderdi, proje onaylandı. Camii tuvaletlerinin yeri doğu yönünden kuzeybatı yönüne alındı.  

Bu süreçte Aliağa Belediyesi tarafından kurulan Çadır mescitte ibadetini gerçekleştiren ve yıllardır restorasyonu bekleyen cami cemaati Mart ayı başından itibaren yenilenen camide ibadet edebilecek.

BAŞKAN OĞUZ; “KISA SÜRE İÇİNDE İBADETE AÇACAĞIZ” 
Restorasyonun sona gelmesinden mutlu olduklarını belirten Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz; “Çalışmaların büyük kısmı sona erdi. Uzun yıllardır yaşanan sıkıntıyı çözmek için yoğun çaba harcadık. Yapının zamanında 1. Derece kültür varlığı olarak tescillenmesi nedeniyle aslına uygun restorasyon dışında bir seçeneğimiz olmadı. Vatandaşlarımızın camideki tuvaletlerin yeri ile ilgili önerileri üzerine revize proje hazırlayarak SİT kurulunun onayına sunduk. Önerimiz kabul edildi. Camiiyi kısa süre içinde ibadete açacağız. Camii’nin restorasyon süreci boyunca vatandaşlarımız, Belediyemiz tarafından kurulan Çadır Mescitte ibadetlerini yaptı.” Dedi. 

79 YIL ARADAN SONRA RESTORASYON YAPILIYOR 
1993 yılında İzmir 1. No’lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından korunması gereken taşınmaz kültür varlığı olarak tescillendiği için uzun yıllardır tadilatı yapılamayan, bu nedenle oldukça yıpranan Cami, Aliağa Belediyesi’nin uzun uğraşları sonucu 79 yıl aradan sonra ilk kez ciddi anlamda yenileme görmüş olacak. Yapımı tam olarak bilinmeyen, 1928 yılından bu yana ise Camii olarak kullanılan yapının en son tadilatı 1932 yılında dönemin İzmir Valisi Kazım Dirik tarafından yaptırılmış. Yaklaşık 6 ay önce başlayan restorasyon çalışmalarının şubat ayı sonunda tamamlanarak ibadete açılması hedefleniyor.